Welke positieve effecten heeft vakantie?

Iedereen viert vakantie op zijn of haar eigen manier. Van een vakantie in Nederland, met de auto naar Zuid-Europa tot een treinreis door de Zwitserse bergen. Naar welke bestemming iemand gaat, maakt niet uit. Het is wel belangrijk dat medewerkers zo nu en dan een pauze nemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat vakantie goed is voor de gezondheid. Dat is positief voor zowel de werkgever als voor de medewerkers. Waarom is vakantie zo goed?

Geen routine zorgt voor een frisse blik: Iedere dag in de file naar het werk, met dezelfde collega’s een kop koffie drinken en daarna de eigen taken uitvoeren. Hoe leuk iemand zijn of haar werk ook vindt, vaak zien werkdagen er hetzelfde uit. Vakantie haalt iemand uit deze routine.

Vakantie verlaagt stress: door een stad slenteren, surfen in de zee, mountainbiken in de bergen of een boek lezen aan het zwembad? Wat iemand tijdens een vakantie ook doet, het is belangrijk dat men er energie van krijgt. Dat werkt positief. De zelfgekozen plezierige activiteit waarmee de routine wordt doorbroken, verlaagt het stressniveau. Medewerkers laden weer op en voelen zich vitaler, dit is positief voor de werkgever. 

Meer bewegen: het verschilt per persoon en per vakantie, maar mensen bewegen meer tijdens hun vakantie. Lopend naar de bakker, fietsen door de natuur, spelen in het zwembad of een wandeltocht op het platteland. Zo kan het zijn dat medewerkers van de werkgever al snel meer bewegen dan tijdens een werkdag.

Fris terug aan het werk: dan is dit het moment om samen na te denken over (toekomstgerichte) opleiding of training. Want de vakantie heeft medewerkers uit de dagelijkse routine gehaald. Ze hebben tijdens de break nieuwe ervaringen opgedaan, hebben dingen gedaan die ze nog niet eerder geprobeerd hebben. Gebruik die instelling nu ze weer aan het werk gaan. Investeer in nieuwe competenties. Opleiding en training kunnen daar voor zorgen!

 
   « Meer Nieuws...