Wat is Artificial Intelligence?
Wat ís Artificial Intelligence of afgekort AI nou precies? Het is een concept waarbij computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Er bestaan twee versies. De narrow-variant is al flink in ons dagelijks leven ingeburgerd, denk aan zoekmachines, spamfilters, robot-stofzuigers of -grasmaaiers. Narrow AI heeft zich in rap tempo ontwikkeld en wordt nu ingezet bij gezichts- en stemherkenning, het signaleren van patronen en het doen van onderzoek.
Dan is er nóg een AI-concept: de general– variant. Dit is volledig ontwikkelde kunstmatige intelligentie die in de toekomst los van de mens kan bestaan. Het klinkt nog science fiction, maar zal in de nabije toekomst dichterbij komen.
Ai, de voordelen
Kunstmatige intelligentie maakt ons leven gemakkelijker:
- Bereikbaarheid: AI robots kunnen taken overnemen van mensen op plaatsen die schadelijk of gevaarlijk zijn. Van laboratoria en mijnbouw tot de ruimte.
- Nauwkeurigheid en precisie: bij het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden complexe data. Wij kunnen bijvoorbeeld niet alle onderzoeken lezen die ooit gepubliceerd zijn. Maar AI-software kan dat wel en steeds beter. AI kan snel beslissingen nemen op basis van gegronde informatie in verschillende situaties.
- Terugkerende handmatige taken: AI neemt saaie, voorspelbare taken over van mensen. Machines hebben geen pauze nodig en maken minder vaak fouten. Zo kunnen medewerkers zich op taken richten die belangrijker zijn voor het bedrijf.
- Gemak: AI biedt ontelbare oplossingen voor ons dagelijks leven zoals slimme thermostaten die je temperatuurbehoefte snappen, applicaties die klantcontact verbeteren in de zakelijke wereld en waardoor jij bijvoorbeeld nog gemakkelijker een vlucht kunt boeken.
Nadelen aan AI
Nu beslissingen op basis van AI een steeds grotere impact op ons leven krijgt, rijzen ethische vragen over hoe de technologie onze maatschappij beïnvloedt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat AI iedereen eerlijk behandelt, en in hoeverre zijn organisaties verantwoordelijk voor het beschermen van privacy?
Onze PC's, telefoons en tablets zijn in theorie niet besmet met de vooroordelen die besluiten door mensen gemaakt beïnvloeden. Toch zijn AI-systemen ontworpen door mensen en zijn slechts zo goed als de gegevens die erin worden ingevoerd. Zelfs wanneer het ene algoritme een ander maakt, werd het oorspronkelijke algoritme door mensen gemaakt en is het alsnog onderworpen aan menselijke vooroordelen.
Wie heeft artificial intelligence bedacht?
Alan Turing is zonder twijfel de grondlegger van AI, het idee van intelligente machines. Deze Britse computerwetenschapper, wiskundige, logicus en cryptoanalist werkte tijdens WOII in Bletchley Park aan het decoderen van het Duitse berichtenverkeer. Hij publiceerde in 1950 een paper Computing Machinery and Intelligence, waarin hij beschreef hoe een computer het verschil kan duiden tussen een mens en een machine, aan de hand van een serie vragen. Dit imitatiespel heet sindsdien de Turing Test.
De Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy bedacht in 1950 de huidige term artificial intelligence. Vanaf dat moment ging de ontwikkeling van computers hand in hand met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hard- en software konden steeds meer en ingewikkeldere taken uitvoeren.