Voedselveiligheid

Wist u dat een Nederlander dagelijks gemiddeld zo'n zeven verpakkingen opent? Dat zijn er nogal wat! Wij hebben in ons dagelijks leven, zonder er bij stil te staan, veel verpakkingen in onze handen. Verpakkingen hebben een aantal voordelen, zoals het voorkomen van verspilling, bederf van voedsel en beschadiging van het product. De gebruiker heeft aandacht voor het veilig verpakken van producten, en specifiek voor verpakkingen die in aanraking komen met voedsel. Hieraan worden dan ook strenge eisen gesteld. 

Bedrijven in de creatieve industrie die verpakkingen en verpakkingsmaterialen produceren, krijgen hiermee te maken. In de creatieve industrie hebben we vooral te maken met bedrijven die leveren aan de levensmiddelen industrie. Verpakkingsmaterialen zijn onlosmakelijk verbonden met voedselveiligheid. Verpakkingen kunnen op een directe of indirecte wijze in contact komen met voedsel. De afnemer van verpakkingsmaterialen en vooral de voedingsmiddelenindustrie eist steeds vaker een voedselveiligheidssysteem van haar toeleveranciers. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de productveiligheid. Er zijn verschillende alternatieven voor voedselveiligheid systemen. Een van de bekendste systemen (waar ook vanuit de Warenwet naar verwezen wordt) is HACCP. Belangrijk is om te vermelden dat op 1 januari 2021 het HACCP-certificatieschema voor voedselveiligheid is gestopt. Dit komt omdat de aantallen HACCP certificaten de afgelopen jaren sterk is gedaald. Vanaf 1 januari 2020 zijn er geen nieuwe HACCP certificaten uitgegeven.

Er is een alternatief voor HCCP dat goed op onze branche aansluit. Namelijk BRC (Packaging and Packaging Materials). De BRC-standaard is geschikt voor bedrijven die verpakkingsmaterialen produceren. Naast het verbeteren van productveiligheid helpt de standaard ook om afval, klachten en recalls te verminderen en sluit het systeem dus prima aan op een kwaliteitsmanagementsysteem. Daarnaast bent u als bedrijf ervan verzekerd dat het gehele proces beheerst wordt. BRC beschermt uw afnemer maar ook uw bedrijf tegen boetes en imagoschades.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten over uw mogelijkheden en ook uw kansen?

Ook verzorgt Stivako cursussen op het gebied van Voedselveiligheid, zowel open inschrijving als incompany bij u op uw bedrijf. Neem dan contact met ons op: info@stivako.nl.

 
   « Meer Nieuws...